Hem Support FAQ

Elektriska golvvärmesystem

Vi har sammanställt en lista med de vanligaste frågorna om installation och användning av elektriska golvvärmesystem.

Installation och användning

Vi har sammanställt en lista med de vanligaste frågorna om installation och användning av elektriska golvvärmesystem.

Kan jag installera ett golvvärmesystem på egen hand?

Du är mycket välkommen att utföra förberedelserna själv, men alla elektriska anslutningar måste göras av en elektriker. Du kan dock installera Veria Clickmat på egen hand, eftersom detta system är anslutet till ett vanligt eluttag.

Hur lång tid tar det golvet att värmas upp?

Elektrisk golvvärme reagerar snabbt, men den tid du behöver innan du kan känna värmen beror på golvbeläggningen och isoleringen. Med detta sagt kan det ta var som helst mellan några minuter och en timme innan golvet värms upp.

Vilken golvyta ska täckas med golvvärme?

Som en allmän regel bör hela rummet där du installerar golvvärme täckas. Du bör dock inte installera golvvärme under fasta skåp (de som rör marken), badkar och liknande.

I installationsguiden hittar du detaljerad information om hur du gör rummets mätningar.

Kan jag installera golvvärme under golvet i duschen?

Du bör definitivt installera golvvärme under din duschkabin, eftersom detta område annars känns kallt i förhållande till resten av ditt badrum.

Kan golvvärmemattorna trimmas?

Nej, golvvärmemattorna får inte trimmas och under inga omständigheter får den gula kabeln klippas eller förkortas. Om mattan är något för stor för det önskade området kan du ta bort kabeln från mattan och köra överflödet längs väggen.

Observera att kabeln aldrig får korsa eller röra vid sig själv.

Kan jag lägga mattor ovanpå elektrisk golvvärme?

Detta beror på mattan eller mattans isoleringseffekt.
För golvvärmesystemets funktion är det viktigt att du inte "kapslar in" värmeelementet och därmed förhindrar att värmens väg. Du bör därför aldrig lägga en matta eller matta med ett isoleringsvärde som är högre än 0,175 K/W.
Mer information om isoleringsvärdet för en matta eller matta finns i tillverkaren.

Kan jag lägga tunga trägolv över ett elektriskt golvvärmesystem?

Ja, du kan lägga alla typer av trägolv över systemet, inklusive tyngre träslag.

När du installerar trägolv över golvvärme är det viktigt att golvtemperaturen inte överstiger 27°C, eftersom denna nivå av värme kommer att få träet att torka ut och spricka.

Genom att använda en termostat (som Veria Control B35) med en temperaturgräns på 35°C (mätt med golvtemperaturen) kan du säkerställa att golvet inte överstiger 27°C.

Vilken effekt ska jag välja?

För trä- eller laminatunderlag samt för trä-, laminat- eller mattgolv rekommenderade vi en maximal effekt på 100 W/m2.

Vi rekommenderar en maximal effekt på 150 W/m2 med ett betong-, vanligt eller stenbrottbeläggningssubstrat, liksom med ett vanligt eller stenbrott golvbeläggning.

Behövs isolering under en golvvärmematta?

Detta beror på rummet där golvvärmen ska installeras. När du installerar golvvärme i en oisolerad källare rekommenderar vi att du placerar en isoleringspanel under golvvärmemattan.

För ytterligare information om lämpliga isoleringsmaterial, se en bygghandlare eller byggvaruhus.

Hur tjockt bör injekterings-/påfyllningsskiktet vara över värmemattan?

När du installerar trägolv, laminat, matta etc. över golvvärmaren ska värmemattan täckas av ett injekterings-/fyllnadsskikt på minst 5 mm. Detta säkerställer en jämn fördelning av värmen och skyddar toppskiktet från överhettning.

Vilken typ av injekteringsmedel/fyllmedel rekommenderas för beläggning?

Du kan använda betong, tunn betong, självnivellerande fyllmedel etc. för att belägga över värmemattan. Du kan också använda ett flexibelt kakellim och både belägga och lägga kakel i bara ett steg.

Om du väljer den här lösningen är det viktigt att använda en tandad plastkniv för att förhindra skador på kabeln.

Kan jag ansluta mer än en matta till samma termostat?

Upp till två värmemattor kan anslutas till samma termostat. Om du installerar två värmemattor på samma termostat, bör termostatens golvgivare installeras mellan de två mattorna.

Observera att de två mattorna måste vara parallellkopplade, inte seriekopplade.

När ska jag använda golvgivare eller rumsensorer?

Golvgivare:

Vi rekommenderar att du alltid använder en golvgivare för att styra ditt golvvärmesystem. För system installerade under kakelgolv rekommenderar vi att du använder en golvgivare, eftersom rätt golvtemperatur är nyckeln till att skapa en optimal komfortnivå. För system installerade under trägolv måste en golvgivare alltid installeras för att förhindra att yttemperaturen överstiger 27°C.

Rumssensor:

En rumsgivare ska endast användas med ett golvvärmesystem installerat under ett kakelgolv. För kakelgolv där golvvärmesystem används som den primära värmekällan är det vettigt att kontrollera golvvärmen baserat på en kombination av ingång från en golvgivare och rumsgivare.

Detta säkerställer en inställd rumstemperatur samtidigt som golvvärmesystemet inte överskrider den önskade temperaturen.

Myter och fakta

Vi hör ofta argument mot att välja elgolvvärme, varför vi vill debunka alla dessa myter en gång för alla, så att du kan känna dig trygg och bekväm med ditt elektriska golvvärmesystem från Veria.

Golvvärme är svårt att installera

Golvvärme är en lösning som enkelt kan installeras under både nya och befintliga golv och installationstiden är densamma oavsett vilken typ av golvbeläggning du har.

Golvvärme kan endast användas i badrum

Golvvärme kan användas i alla typer av rum och i alla typer av byggnader (tex befintliga hus, nybyggda hus, renoverade byggnader osv.).

Golvvärme kan endast installeras under klinkergolv

Golvvärme kan installeras under många olika typer av golvbeläggning, inklusive kakel, terrazzo, natursten, linoleum, mattor, trä, laminat och parkett.

Golvvärme har låg installationshöjd, vilket frigör mer utrymme för att använda rummet efter eget tycke.

Golvvärme skadar trägolv

Genom att använda en kombination av en maximal effekt på 100 W/m2 och en temperaturregleringstermostat kan du värma trägolvet försiktigt men effektivt utan att orsaka skador. Temperaturregleringstermostaten säkerställer att golvets temperatur aldrig överstiger 27°C, vilket förhindrar torkning och sprickbildning.

Ett problem med systemet och du måste riva upp hela golvet

Det finns ingen anledning att riva upp hela våningen vid problem. Eventuella skador eller defekter kan upptäckas (ner till centimeter), så att endast en enda kakelplatta behöver tas bort och repareras. Värmekablarna är hållbara och har en lång garanti, förutom termostatreläet finns det inga andra avtagbara delar som pumpar, ventiler eller kompressorer i värmesystemet, vilket gör det nästan underhållsfritt.

Golvvärme är svårt att reglera

Golvvärme är extremt lätt att använda och kan styras på två sätt: genom att använda en separat termostat i varje rum eller via en enkel enhet bestående av en centralt placerad huvudpanel, som används för att styra sensorer och termostater i hela huset. Kontrollpanelen är enkel, användarvänlig och sparar energi, eftersom du kan ställa in den optimala temperaturen som kommer att få den att arbeta baserat på ett visst individuellt program.

Golvvärme är dyrt

Ett vattenbaserat golvvärmesystem är cirka 52% dyrare än ett elektriskt golvvärmesystem, medan ett traditionellt kylsystem är 34% dyrare än ett elektriskt golvvärmesystem. Den genomsnittliga rumstemperaturen kan sänkas exakt, även med 1-2°C. Detta innebär att energiförlusten kan minskas med 10-20%, vilket gynnar inte bara din plånbok utan också miljön. Det är det billigaste golvvärmesystemet som finns tillgängligt och kostnaderna för att köpa och driva systemet balanserar efter tio år.

Golvvärme är endast för vinterbruk

Golvvärme kan användas året runt, vilket är särskilt viktigt på kalla dagar - även på sommaren. Golvvärmesystemet ger också komfort under varma dagar när rumstemperaturen är hög men plattorna förblir extremt svala.

Värmen stiger bara en meter

Temperaturfördelningen i hela rummet är nästan perfekt. Temperaturen vid golvnivå är något högre än vid uppmätning i taket, vilket innebär att dina fötter håller sig varma utan att huvudet blir för varmt.

Golvvärme är dåligt för din hälsa

Golvvärme har inga negativa effekter på ditt välbefinnande. Värmekablarna och värmemattorna är installerade direkt under golvet och ger en idealisk temperatur i hela rummet. Det är trevligt att gå barfota på ett varmt golv - särskilt på en hård yta - och det är bra för din hälsa också. Dina fötter kan kontrollera hela kroppens rörelse, vilket har en indirekt effekt på din benstruktur och förhindrar skleros, och är särskilt viktig under tillväxtperioder.

Golvvärme leder till svullnad i benen

Detta tillstånd kan bara uppstå om temperaturen är för hög. Golvvärme har inga negativa effekter på ditt välbefinnande och optimerar faktiskt luftcirkulationen och rumstemperaturen för att hålla dig i god hälsa.

Golvvärme ökar mängden damm i rummet

Långsam luftrörelse fångar inte damm. Med korrekt installation och optimal temperaturinställning kommer det inte att finnas någon luftcirkulation, bakterier eller allergener, och luftfuktigheten kommer att hållas på en lämplig nivå. Systemet är även lämpligt för personer med allergier, eftersom inget damm fångas upp i luften.